Cum recastiga PNL Iasi increderea electoratului sau?

Au trecut fix trei săptămâni de la Duminica neagra a liberalismului ieșean.  Ii spun neagra pentru ca 6 Iunie 2016 a marcat un eșec major al strategiei adoptate pentru aceste alegeri. Avem obligația să comparăm actualele rezultate cu cele de la care am pornit în ciclul electoral anterior. Iată:

20122016

În aceste trei săptămâni ce ne-a asurzit cel mai tare a fost liniștea. Doar, doar lumea va pleca în vacanțe și timpul va trece. Din păcate, la capătul trecerii timpului avem de dat celălalt examen, respectiv Parlamentarele. Și cine pleacă în concediu le pierde.

Dacă suntem serioși în încercarea de a reda locul PNL pe eșichierul politic ieșean atunci avem nevoie repede de o analiză corectă și rece a ceea ce s-a greșit în alegerile din 2016. Eu mi-am exprimat și asumat deja, în scris, opinia asupra erorilor făcute în cadrul campaniei pentru Municipiul Iași.  Dintre toate cea mai mare și generalizată la nivelul organizației județene mi se pare „fuga de electori„, fie ei interni sau externi.

Când listele sau candidații nu sunt rezultatul dezbaterilor interne cu toți membrii în forurile chemate să ia aceste decizii și votul secret, om cu om, este absent, atunci ruptura dintre candidați și cei chemați să sprijine candidatura respectivă este o realitate de netăgăduit.

Asta trebuie să fie prioritatea numărul unu: Refacerea legăturii cu electorii. Cu membrii simpli de partid și simpatizanții noștri. Aceștia trebuie să fie implicați în deciziile partidului și să simtă că, la modul real, părerea lor contează.

OPENPRIMARIES

De aceea propunerea mea către partid este să concepem, pentru realizarea listelor de candidați la Parlamentare, un sistem de desemnare, prin vot preferențial pe listă, cu 3 etape de vot (Simpatizanți, Membri și Forurile de decizie), cu ponderi diferite, plecând de la următoarele principii:

 1. Nimeni nu are locul garantat,
 2. Acordarea unui termen limită rezonabil pentru depunerea de candidaturi,
 3. Echipa de organizare alegeri primare compusă doar din necandidați,
 4. Realizarea unei perioade de campanie (atât externă, către simpatizanți, cât și internă).
 5. Aplicarea unui vot preferențial pe liste, prin care alegătorii clasează cadidații din întreaga circumscripție în ordinea preferinței în 3 etape (Etapa 1: votează simpatizanții înscriși până la o anumită dată în Registrul Votanților (RV) (pondere 40%), Etapa 2: votează membrii din Registrul Național al Membrilor (RNM) (pondere 35%), Etapa 3: Votează membrii Comitetul de Coordonare Judeţean (CCJ) (pondere 25%).

Ce efecte am obține:

 1. Reconectarea conducerii partidului cu baza sa. E de menționat ca de la fuziune membrii simpli nu au  fost chemați niciodată să-și exprime un vot. Pe orice subiect de interes public. (Cu excepția constituirii Organizațiilor de Secții de Votare din organizațiile locale,
 2. Share-uirea puterii și a deciziei cu cei chemați să sprijine în campanii candidaturile propuse de partid (simpatizanți, membri simpli și factori de decizie),
 3. Dezmorțirea elitelor partidului. Prin eliminarea garantării locurilor pe liste toți membrii de valoare, cu notorietate și potențial electoral sunt stimulați să participe la competiție,
 4. Dezmorțirea partidului în ansamblul său. Prin implicarea unor candidați conștienți că au o șansă aceștia vor cataliza viața de partid.
 5. Reluarea contactului cu simpatizanții noștri. Prin acțiunea de înregistrare în RV se va relua legătura cu cât mai mulți simpatizanți dispuși să-și exprime părerea în cadrul acestui proces electoral intern,
 6. Menținerea PNL pe agenda publică. Prin campania derulată de fiecare candidat și prin desfășurarea fiecărei etape de alegeri se va menține PNL pe agenda publică.
 7. Revoluție în sistemul electoral. Se va revoluționa sistemul de desemnare a candidaților prin realizarea unui sistem de deciziefrom down to topcare va aduce Filiala Iași în atenția națională.

Evident pentru decizia asta este nevoie de curaj. E greu să controlezi mii de voturi. Va trebui un efort imens pentru a convinge mii de voturi. Dar votul este esența democrației liberale.

Propunerea mea este să-i redescoperim eficiența.

msd

2 Comments

 1. Valeriu Ceausu
  Iun 28, 2016

  Mai mult decat OK !

 2. Doina Cornelia Enea
  Iun 28, 2016

  Bună ziua, stimate Domn Marius Dangă,

  Propunerile dumneavoastră pentru feluite liste, pe baza unor criterii interne pe care tot dumneavoastră le propuneți și mai ales le votați sunt bune, poate, până la un punct. Dar pe noi, cei mulți, simpatizanți și nu neapărat membrii PNL, de al căror vot AVEȚI INFINITĂ NEVOIE PENTRU A ACCEDE LA FUNCȚIA/POZIȚIA (dpv politic) atât de râvnită, contează, procentual vorbind, mai puțin. Locuitorii „Dulcelui Târg al Ieșilor” și-ar recăpăta încrederea în politicieni (inclusiv cei locali) dacă mai întâi ar prezenta realizările CONCRETE al ultimului mandat în folosul strict al comunității care i-au creditat în urmă cu 4 ani. Dacă vine pentru prima dată să ceară un vot de încredere, ar fi de dorit să prezinte de la A la Z un proiect necesar comunității (cu implementare 50% în primii 2 ani de mandat), pentru care va gira cu funcția/poziția politică. În caz de nerealizare, superficialitate, etc. să nu mai pretindă un alt vot pentru un alt mandat (indiferent de „înălțimea” funcției la care aspiră). În fine, un oraș precum Iașul pe care noi cei de azi „l-am moștenit” de la predecesorii noștrii ca fiind „capitala culturii românești” nu se ridică, în aceste timpuri/vremuri, la standardele impuse de o asemenea caracteristică extrem de onorantă. Dacă veți găsi un răspuns-soluție la această situație și, printr-un proiect de anvergură îi veți ajuta pe ieșenii să-și reașeze urbea în rândul orașelor remarcabile ale țării (și, de ce să nu sperăm a deveni și cel mai cultural oraș de pe frontiera de est a Uniunii Europene), atunci puteți să vă gândiți că meritați votul comunității. Pare-se că politicienii locali au trecut cu prea multă ușurință peste rușinoasa excludere a Iașului, din competiția „Capitala Culturală Europeană”. Este posibil ca unii să fi fost mult mai afectați de eliminarea echipei naționale de la Europeanul de fotbal, decât situația anterior menționată. Cu mult respect,
  vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii (sper!) acestui mesaj extins, dar sincer, din partea unui ieșean nativ, care își iubește orașul și se întreabă:
  DE ALTE ORAȘE (poate mai mici decât al meu) POT FI ÎN TOP CELE MAI APRECIATE ȘI AL MEU NU ??!

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *