De unde ni se trage?

Doua subiecte mari care au tinut agenda publica in ultima vreme mi-au atras atentia: Spitalul Regional de Urgente Iasi si modernizarea transportului public din Iasi. Dezbatute intens de toata lumea, privite din toate unghiurile dar lasate, dupa multa truda, de izbeliste. Adica pentru SRUI locatia o va hotara ministerul, dar va fi in Municipiul Iasi, pentru ca doctorii nu merg „la tara” iar transportul public il priponim de un gard. De gardul BERD.

Avem asa un talent in Iasi ca toata lumea sa fie impotriva la toata lumea. Ca atunci cand doi oameni stau la aceeasi masa si discuta, sigur e ceva necurat la mijloc. Am pierdut, sau n-am avut niciodata, arta dialogului. Desi cand acesta este in intersul cetatenilor el este, cumva, obligatoriu.

Ar fi fost greu ca pe subiectul SRUI sa avem o intalnire a tuturor celor chemati sa dea o solutie, CJI, PMI si alte primarii, din care sa iesim cu obrazul spalat si cu o locatie?
Ar fi fost atat de complicat ca pe subiectul transport public sa dezbatem de 3 ori si sa taiem o data? De ce se evita si se intarzie atat de mult discutia cu CJI si primarii din jur pentru functionalizarea transportului metropolitan? Nu s-a strans in PMI toata inteligenta judetului iar finantatorii externi nu privesc deloc cu ochi buni reticenta Municipiului Iasi la colaborare. Avem exemple de una practica in tara, pe transport public (Brasov, Cluj, Alba Iulia, Oradea, s.a.) sau in Iasi pe alte servicii publice (ADIS – salubritate, ARSACIS – apa si canal).

Nu este nevoie de foarte multa viziune pentru a intelege ca Iasul, Municipiul Iasi, nu poate ramane incorsetat in propriile limite administrative si sa refuze colaborarea. Apropo, ati auzit de dezbateri ale PMUD in comunele din jur? Desi el vorbeste de mobilitate la nivel metropolitan.

Am pregatit in timpul campaniei un eveniment consacrat Iasului Metropolitan. Din pacate accidentul echipajului SMURD din Rep Moldova ne-a obligat sa-l anulam. Asta nu inseamna ca nu cred in continuare ca avem nevoie urgenta de a pune la aceeasi masa primarii din ZMI si Presedintele CJI. Deocamada AZMI nu are presedinte, nici vicepresedinte. Doar dl. primar de Tomesti, secretar al AZMI, a „supravietuit” sa-si convoace semenii la o Adunare Generala. Pe cand?

LOGO

Permiteti-mi sa ve prezint un scurt schimb de replici din sedinta de CL din 31.03.2015 pe tema trasnportului metropolitan, pentru a va face o parere despre viziunea ingusta inmagazinata atunci in executivul PMI:

Sedinta din 31.03.2015, adresandu-ma Domnului primar Nichita:
…ati promis dumneavoastra in plenul consiliului metropolitan al Asociatiei Zona Metropolitana, ca veti veni in fata consiliului cat mai repede cu strategia de dezvoltare a serviciului public de transport la nivel metropolitan. Nu sunt pe ordinea de zi.

Domnul director Cosmin Coman
Da, am avut sedinta de consiliu metropolitan, s-a discutat problema transportului metropolitan. Asa cum este acum zona metropolitana, neexistand legislatia specifica, nu poate fi asimilata, sa spunem, unei zone metropolitane care sa opereze transportul metropolitan. Am discutat impreuna cu ceilalti reprezentanti, cu ceilalti domni primari, de altfel, primarii tuturor localitatilor din comune si am convenit ca putem ori infiinta o noua asociatie care sa se ocupe de transportul metropolitan, dar acest lucru se poate face doar in stransa colaborare cu Consiliul Judetean care are traseele intrajudetene.

Domnul viceprimar Mihai Chirica
Multumesc tare mult. Buna ziua. L-as completa un pic pe colegul meu. Este in elaborare si planul de mobilitate urbana care vizeaza inclusiv zona metropolitana cu toate localitatile adiacente muncipiului Iasi.

Domnul primar Gheorghe Nichita
Despre transportul metropolitan, stiu ca de foarte mult timp va doriti enorm de mult sa faceti o asociatie de transport care sa fie a judetului si nu a muncipiului si noi municipiul Iasi sa facem transport cum vrea judetul. Nu o sa fac greseala asta niciodata cat voi fi primar si sper ca niciun alt primar al Iasiului sa nu faca aceasta greseala, … Ori la transportul public nu o sa conditionez in functie cum se doreste la Consiliul Judetean ca sa faca traseele in judet si apoi statiile in municipiul Iasi. Noi vrem sa facem o companie de transport care sa fie viabila si care sa asigure transportul public pentru cetatenii municipiului Iasi si pentru localitatile care sunt in zona metropolitana si doresc sa vina in transportul nostru public. Neconditonat, nu cum este acuma. In afara de Ciurea si de nu mai stiu care localitate, domnul de la Miroslava voia sa ii facem noi transportul public la Miroslava dar fara sa dea subventia de transport. Asta gandea dansul cu domnul Adomnitei impreuna. Asa a fost dsicutia in zona metropolitana. Ne cerea noua sa ii facem transportul public intre localitatile din satele din comuna Miroslava pe banii nostri fara sa plateasca.
… Vreau sa informez consilierii locali, au fost doua tentative ca zona metropolitana sa fie la judet din nou, cu foarte mult scandal politic si spun public astazi aici. Din ce cauza? Pentru ca vor sa ia banii europeni ai muncipiului Iasi si sa ii transfere, chipurile, pe zona metropolitana pentru ca sa nu putem sa facem noi investitii la muncipiul Iasi.

Domnul consilier Danga Marius Sorin
Foarte scurt doua lucruri. Unul despre transportul metropolitan, nicio clipa nu o sa veti nicio declaratie de a mea sau document sau fapta facuta pe zona de transport metropolitan din care sa rezulte ca as fi dorit sa infiintez o asociatie de dezvoltare intracomunitara pe servicii de transport in subordinea Consiliului Judetean.Chiar domnul Cosmin Coman spune ca Consiliul Judetean ca nu isi doreste sa faca parte din aceasta asociatie si dumnealui considera ca ar trebui sa faca parte tinand cont ca avizeaza intr-adevar traseele din interiorul judetului. Modele de buna practica sunt in toti ceilalti poli de crestere din tara asta, poli unde aceasta asociatie a fost infiintata si fara consiliul judetean, si functioneaza foarte bine, infiintand un plan de transport la nivel metropolitan cu alte trasee, alte statii, s.a.m.d. Macar au facut pasi inainte.

 

Despre asta e vorba. Despre „pasi inainte” sau „batuta pe loc moldoveneasca

#MSD

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *