Iasul dezvolta o viziune metropolitana sau se sufoca!

LOGO

Mi-a atras atenția concluzia vizitei lui Andrei Postolache la CTP SA cu privire la motivul neimplementării transportulului public metropolitan: voința primarilor/administrațiilor din jurul Iașilor de a plăti subvenție ( compensație, aș spune eu ). Experiența mea îmi spune că nu e chiar așa. Poate fi o problema dar nu principala. Nu acum. Nu în această fază.

Sunt convins că multă lume conștientizează că marea încercare pe care Iașul și comunele din jur o au în față se rezumă la: cum gestionează împreunăîn folosul oamenilor, provocările generate de expansiunea Iașului precum laptele când fierbe? Nu am găsit o comparație mai bună. Dar imaginea cu șirul nesfărșit de mașini ce intra în Iași prin Bucium, CUG sau Păcurari, în fiecare dimineață, vorbește de la sine: sunt ieșeni evadați, peste noapte, din nebunia Municipiului.

Toți acești oameni au evadat din oraș căutând o oază de liniște dar nu sunt dispuși să renunțe la confortul oferit de serviciile oferite de Municipiu: creșe, grădinițe și școli, apă și canalizare, gaz și salubritate, transport public de calitate și infrastructură performantă, cablu-Tv și internet, livrări la domiciliu sau servicii de taximetrie.

Ori administrațiile, toate, trebuie să se adapteze rapid noii realități. Este urgența zilei să se așeze la masă și să înceapă să lucreze împreună cu carater permanent și nu doar sporadic.

Experința pe care am avut-o atunci când am încercat să pregătesc transportul metropolitan îmi spune că primarii din jur sunt pregătiți pentru orice tip de discuție atâta timp cât sunt tratați ca parteneri. Iar pentru transportul metropolitan o altă relație este de asemenea vitală: Primaria Iași – Consiliul Județean Iași  (ca responsabil al Planului Județean de Transport).

Pentru curioși iată epopeea: PMI: Primării : CJIași: 2012:2013.  112 pagini de eforturi ….

S-au făcut atunci pași importanți: s-au pus la aceeași masă părțile (PMI și Primăriile), s-au găsit căi de dialog și modalități de colaborare dintre PMI și CJIași (aici mi-a revenit rolul de mediator. amuzant e ca la un moment dat îi propuneam Primarului varinte de răspuns către Președintele CJ care să ajute să împingem procesul înainte), s-a ajuns la o formă sa Statutului AMSIT, s-au stabililt etape de parcurs … Apoi am plecat.

Nu mai știu dacă și cum au continuat demersurile. Dar au trecut 4 ani de atunci și lucurile merg prea încet.

Între timp orașul se sufocă încorsetat, înconjurat de condiții diferite sociale și de trai.

#MSD

msd

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *